Текстови

 

НАШ ГОСТ: СЛАВКО РАДОЈЧИЋ, ОСНИВАЧ УДРУЖЕЊА ДОБРИХ ЉУДИ „ОГЊИШТЕ”

 

ДЕЧИЈИ ОСМЕСИ КАО НАЈВЕЋА НАГРАДА

 

Одрастао је у радничкој породици. Поштеној и часној. Никада није било изобиља, али било је сасвим довољно да мали Славко има лепо и безбрижно детињство и да се научи правим животним вредностима. Стасавао је уз старијег брата Сашу, а временом је постајао човек са идејом од које не одустаје. Човек челичне воље и снаге, са много ентузијазма у себи и огромном жељом да помогне другима. Дакле, успели су тата Миле и мама Марика. Извели су своје синове на прави пут!

———————————————————————————

Славко Радојчић, нашим суграђанима, али сада већ и широм Србије познат и као први човек Удружења дорбих људи „Огњиште” рођен је 7. октобра 1974 године, како сам воли да истакне у шали, истог датума када и председник Русије Владимир Владимирович Путин. По завршетку Основне школе „Стевица Јовановић”, а потом и стицања звања хемијски техничар, након одлужења војног рока у Подгорици запослио се у Рафинерији нафте Панчево где и данас ради.

Славко је као и сви дечаци у то време тренирао фудбал, опробао се и у борилачким спортовима, а како је стасавао све више га је привлачио хуманитарни рад.

– Много пре оснивања „Огњишта”, рекао бих и десетак година пре, бавио сам се неком врстом хуманитарног рада. Са ужим кругом пријатеља увек смо помагали угроженим породицама у нашем граду. Увек би неко изнео неку тужну причу за коју је чуо, а онда смо, ко колико има, давали доброљвољне прилоге и на тај начин помагали. Увек ме је носио мото – када имаш више него што ти треба направи већи сто, а не већу ограду – присећа се Славко како је све почело.

Јунак наше приче је ожењен Секом, а 3. марта 2015. године родио им се син Душан. За њега је породица симбол највеће вредности. Светиња.

– Ако пропадне породица, пропало је све, говорио је својевремено патријарх Павле. Рођењем сина жеља да помажем социјално угроженима и боленој деци, постала је још већа. Ја у сваком том детету видим свог Душана. Захвалан сам Богу што он нема никаквих проблема. Зато и помажем. Јако сам осетљив на децу. Душана од малена водим свуда са собом. Желим да види како нека деца живе и да схвати да не може да добије све и одмах. Већ сада и он има ту „жицу” у себи. Када год организујемо неку хуманитарну акцију он сам издвоји неку своју играчку и убаци је у пакетић, жели да помогне и усрећи неког свог вршњака – са поносом изговара речи Славко.

Удружење добрих људи „Огњиште” основано је 17. јуна 2019. године и до сада је имало тридесетак успешних акција које су пропратиле готово све медијске куће, каи и телевизије са националном фреквенцијом.

– Све је почело када сам негде прочитао текст о малом Стефану из Смедеревске Паланке. Написао сам причу на свом фејсбук профилу, а последња реченица је била: „ја сутра крећем, хоће још неко”. Почели су да ми се јављају људи које и не позајем, а желели су да дају прилог, да помогну. Онда сам основао удружење, како би све било легално, како би све уплате биле евидентиране – наставља своју причу јунак наше приче.

Носио је Славко својевремено преко 800 књига за основну школу у Доњој Трешњици, са својим саборцима је пешачио 92 километра, од Панчева до манастира Нимник код Великог Градишта, када је сакупљено 940.000 динара за малу Мињу Матић из Крагујевца, а веома је поносан и на бројне акције као што су хуманитарна утакмица, хуманитарни дан у модном студију и хумантитарни тренинг када се сакупљао новац за малу Лану која је оболела од спиналне мишићне атрофије. Тада је „Огњиште”, заједно за својим пријатељима сакупило 1.200.000 динара. Манастир Света Петка у селу Извор код Параћина посетио је више пута и носио неопходну помоћ, јер тамо десет монахиња брине о 90 штићеница ометених у развоју. Апеловао је да се деци у Кајтасову изгради кућа, чланови „Огњишта” редовно се одазивају акцијама добровољног давања крви у сарадњи са црвеним крстом…

– Пре свих, морам да се захвалим мојој породици која ме максимално подржава. Свог сина некада не видим и по неколико дана, јер сам стално на неком терену и помажем другој деци, али ми све то брзо надокнадимо. Велику захвалност дугујем и сталним донаторима нашег удружења, а поносан сам и на чињеницу да нам се јављају и људи из Немачке, Америке и Канаде и да помажу својим прилозима. Такође, бројне познате личности, као што су певачица Биља Крстић, водитељка Драгана Косјерина, фудбалери Перица Огњеновић и Радован Панков, кошаркаш Дарко Миличић и многи други увек су уз „Огњиште”. Спремни да помогну, да апелују да се помогне. Тешко је у данашње време обезбедити довољно средстава за све оне којима је потребна помоћ, али поносан сам што једно мало удружење као што је наше „Огњиште” полако али сигурно окупља све више људи добре воље око себе. Имао сам и непријатне ситуације када сам ишао да тражим помоћ. Неки нису хтели ни да ме саслушају. Као да сам тражио помоћ за себе, а не за неког другог – наставља причу Славко.

Удружење добрих људи „Огњиште” редовно, сваке године, носи новогодишње пакетиће у школу „Мара Мандић”, обрадује штићенике дечијег боравка „Невен”, као и оне у дому за децу и младе ометене у развоју у Сремчици. У сарадњи са Планинарским друштвом „Јеленак” организују се и хумантирани излети широм Србије, а „Огњиште” је прискакало у помоћ и прошле године када су биле поплаве у Белој Паланци.

– Зову нас људи, све више. Одазивамо се кад год можемо, помажемо колико год је у нашој моћи. Радићу ово докле год будем могао. Док ме служи здравље, помагаћу другима. Након губитка оца, који је прминуо ове године у фебруару, још више сам се посветио раду и помоћи другима. Мислим да ми је то он оставио у аманет својим примером, јер помагао је сбакоме коме је помоћ била потребна. Мој највећи успех ће бити да мој син Душан израсте у доброг човека који ће такође бити спреман да помаже другима – поентира наш суграђанин са срцем као Панчево великим.

Још увек мало, али по енергији огромно, Удружење добрих људи „Огњиште” помагало је социјално угроженим породицама и болесној деци од Суботице до Призрена. И неће да се заустави! Славко Радојчић је први међу једнакима у овој великој хуманитарној породици!

Свака част!

А сви који желе да се укључе и помогну, на сајту www.udruzenjeognjiste.org могу да виде све акције до сада, као и најаве онога што се планира. Уплате за помоћ се могу извршити на рачун: 340-11024157-94.

Александар Живковић

(објављено у листу „Панчевац”)

———————————————————————————

СВЕ ВИШЕ ВЕЛИКИХ ЉУДИ

 

Славко Радојчић је успео да направи и договор са челним људима Синдиката Рафинерије нафте Панчево.

– Основана је синдикална секција „Огњиште” у коју се учланиле бројне моје колеге и добровољно прихватиле да им се месечно од плате одбија одрерђени износ који иде на рачун удружења. У последње време јављају ми се и људи који хоће и физички да помогну, а то је итекако важно, јер треба увек бити на лицу места, треба одвозити пакете помоћи на разне дестинације. Ипак, посебну захвалност дугујем људима који су уз „Огњиште” у свакој акцији. То су: Николина и Наташа Борота, Александар Прешерн, Драган Филипов, Јован Опалић и Милан Козловачки. Наравно, има још људи и панчевачких предузетника који нам се прикључују и свима се од срца захваљујем – не заборавља да помене велике људе, велики човек.

———————————————————————————

ЗА ВЕЛИКО ХОДОЧАШЋЕ ПОТРЕБАН ЈЕ ХУМАНИТАРНИ СМС БРОЈ

 

Славко је се обраћао мобилним оператерима у Србији како би удружење „Огњиште” добило свој хуманитарни СМС број. Није добио потврдан одговор.

– За сада успевамо да се организујемо, али много би нам олакшало посао када бисмо имали хуманитарни СМС број. Мислим да нам је он неопходан за велику акцију коју припремамо. Наиме, 12. маја 2022. године, на дан Светог Василија, нас четворо, петоро чланова удружења планира велико ходочашће од Панчева до манастира Острог. Препешачићемо око 450 километара, а сав прилог који будемо скупили на том путу биће уплаћен за децу оболелу од рака – говори Славко о великом и несвакидашњем походу који се припрема

———————————————————————————

ОДЛИЧНА САРАДЊА СА ФУДБАЛСКИМ КЛУБОМ „ЖЕЛЕЗНИЧАР”

 

Удружење добрих људи „Огњиште” и Фудбалски клуб „Железничар” недавно су успоставили сарадњу која се од њеног самог старта показала као пун погодак.

– Врло лако сам се догворио са првим човеком „Жеље” Зораном Наунковићем. Део прихода од продаје улазница на прволигашким утакмицама које наш клуб игра као домаћин биће проследђен на рачун удружења. После утакмице са „Мачвом” уплаћено нам је 90.900 динара које смо искористили за реновирање куће породице Мијајлевић из Владимировца. Позивам све суграђане да у суботу, 28. августа присуствују утакмици „Железничара” и „Бачке”. Новац са ове утакмице иде за лечење нашег малог суграђанина Уроша који болује од целебралне парализе – апелује Славко на све суграђане да помогну колико могу.